skip to Main Content

Ondernemersgeluk!

Twee maanden geleden mocht ik een spreekbeurt houden op ons mooie nieuwe stadhuis te Deventer. Thema geluk! Of ik een geluksexpert ben? Niet direct. Het kwam omdat ik met Jeroen ben wezen lunchen. Hij vertelde dat hij een opleiding had gedaan over geluk op de Eramus te Rotterdam. De vraag die dan bij je opkomt wat geluk voor jou betekent. Ik kom zelf tot de conclusie dat geluk niet zozeer is waar je naar verlangt. Het is waarderen wat je hebt!

Voor mijn werk kom ik veel bij ondernemers over de vloer. Laatst vroeg ik een klant wat geluk voor hem betekent? Daarop vertelde hij heel gepassioneerd over de plannen die hij heeft met zijn bedrijf. Uit zijn spreeksnelheid en enthousiasme kon ik opmerken dat hij daar blij en gelukkig van wordt. En hoe zit dat bij je medewerkers? Hoe weet je dat zij gelukkig zijn? Daar had hij nog nooit bij stil gestaan. Kortom is het geluk van je collega’s / medewerkers van belang voor succes of ondernemersgeluk?

Ik las  uit recent onderzoek dat gelukkige mensen beter functioneren. Zowel in het ‘gewone’ leven als op het werk. Dat vind ik waardevolle informatie. Werkgeluk is dus van belang. Hoe kan jij deze informatie benutten en toepassen in jouw bedrijf? In het kader van gelukkig werken om je plannen te realiseren.

Waar dien je dan te beginnen? Misschien mag ik met je meedenken en jou een idee aan de hand doen? Je zou kunnen starten, zonder dat je hier je mensen van in kennis stelt, om bij de start van de week ‘de vraag’ te stellen. Bij de koffieautomaat. Tijdens de lunch. Na een vergadering etc. Wel 1 op 1. Wat maakt jou gelukkig? Of wat betekent geluk voor jou? Realiseer je van tevoren dat je zeer diverse antwoorden krijgt. En als mensen het niet direct weten, overigens is dat ook informatie, dan zeg je gewoon ‘denk er vanavond eens over na en mail of app me maar’. Afhankelijk van hoeveel medewerkers je hebt, heb je na een of twee weken veel informatie over wat jouw mensen gelukkig maakt. Of hoe gelukkig ze zijn. Nog mooier! Geluk zegt iets over wat ons drijft. Wat zet en houdt ons aan de gang. Het hebben van een doel, een bijdrage aan iets dat groter is dan onszelf is essentieel.

Hoe verder? Als jij plannen hebt als ondernemer, en die heb je (hahahaha) dat weet ik zeker, dan kun je kijken of ze matchen met jouw (ondernemers)geluk en / of drijfveren. Is er een match tussen plan en drijfveren van jou en je team? En als een aantal mensen niet echt happy zijn dan kun je daar iets aan / mee doen. Regelmatig is dat natuurlijk ook werk gerelateerd. Het bovengenoemde onderzoek toonde al aan, dat gelukkige mensen beter functioneren. Daar kun je iets mee.

Tot slot. Ik wens je allereerst veel ondernemersgeluk. Blijkbaar heb je daar als ondernemer toch een beetje invloed op. Op zijn minst een rol en taak. Misschien is het zelfs wel zo dat jij als ondernemer een gelukscoach bent van je bedrijf. Als jij het geluk ‘bewaakt’ dan werken jij en je mensen met plezier, passie en prestatie aan je plannen. Dat wordt vast en zeker een succes! Of draaf ik nu een beetje door?

Mocht jij eerst zelf nog wat willen mijmeren of van gedachten wisselen over wat jou drijft als mens – ondernemer? Bel of mail me maar. Zonder enige verplichting drinken wij een kop koffie en sparren we over jouw (ondernemers)geluk. Succes en vooral veel geluk! En wie weet tot binnenkort bij de koffieautomaat. Ciao Alex.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top