skip to Main Content

“Leuk, maar dat werkt hier niet zo!”

Vandaag wil ik het hebben over geloven. Nee, niet in een hogere macht, maar wel in iets net zo mysterieus: geloven op de werkvloer. Als zelfstandig consultant, wat eigenlijk een chique woord is voor iemand die allerlei klussen aanneemt zonder zich vast te pinnen op één rol, kom ik al meer dan 27 jaar  situaties tegen waar geloof een cruciale rol speelt. En nee, ik heb het niet over het geloof dat je project binnen de gestelde deadline zal eindigen (dat is vaak meer hoop dan geloof). Het gaat eerder over het geloven in bepaalde principes, aanpakken en soms zelfs in mensen die beweren Sint Niek te heten.

Laatst vroeg iemand me: “Alex, kun je dat onderbouwen?” Mijn antwoord? “Ik onderbouw eigenlijk weinig, want zodra ik dat wel doe, krijg ik vaak als reactie: leuk hoor Alex, maar dat werkt hier niet zo!” Het lijkt erop dat als je er niet in gelooft, het gewoonweg niks wordt. Dat geldt niet alleen voor jouw of mijn werk, maar voor alle andere levens domeinen.

Bijvoorbeeld in de liefde is als geloven in iets wat je niet ziet, maar er wel is. Stel je voor dat je een nieuwe partner ontmoet, iemand die je plezant en aantrekkelijk vindt. Maar wacht eens even, heb je je vorige liefde wel helemaal afgesloten? Het draait allemaal om de plek die je iets, iemand, vraagstuk of taak geeft, waarbij je soms bewust / onbewust situaties, mensen etc. buitensluit. Ik geef je een aantal overdenkingen voor deze week.

1. De koffiemachinebond: wanneer je gelooft in de kracht van informele gesprekken bij de koffiemachine voor het oplossen van problemen. Wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van deze methode zijn niet nodig, het werkt gewoon. Tenzij je natuurlijk geen koffie drinkt.

2. Magie van de vrijdagmiddagmeeting: als je ervan overtuigd bent dat alle creativiteit en innovatie samenkomen tijdens de vrijdagmiddagmeeting, ongeacht het feit dat de helft van het team al met één voet in het weekend staat (wellicht juist daarom want ken jij het principe van goede ideeën die oppoppen als je onder de douche staat of tijdens het hardlopen?).

3. De kracht van Post-it® briefjes: het idee dat het plakken van kleurrijke Post-it® briefjes overal op kantoor de productiviteit / creativiteit verhoogt. Als je erin gelooft, zullen die kleine papiertjes wonderen verrichten.

4. Lunchroom-hiërarchie: de overtuiging dat beslissingen sneller worden genomen in de bedrijfslunchroom dan in de vergaderruimte. Misschien komt het door de ontspannen sfeer, of is het gewoon de magie van de lunch.

Beste lezer of je nu wel/niet gelooft in Sint Niek, de kracht van koffie, de liefde, onthoud dat sommige dingen vaak voorbij het zichtbare gaan. Je ziet het niet maar het is er wel degelijk. Wie weet welke onverwachte oplossingen zich voor jou gaan voordoen. En onthoud, als je niet in de kracht van de lunchroom gelooft, loop je misschien wel de belangrijkste vergadering van de week mis. Vanaf mijn plek wens ik jou courage. Cheerio Alex.

Back To Top