skip to Main Content

Keuzes maken en durven kiezen!

Ondernemers zijn doeners! Dat is maar goed ook. Anders gebeurt er niet zoveel. Er is ook een andere kant van doen. In veel bedrijven en organisaties kom ik de ´doeners´ tegen. Wellicht goed om hier voor jezelf eens naar te kijken. Ik zal proberen je een beetje op weg te helpen. Het heeft te maken met keuzes. Je kunt het ook strategie noemen. Er is een doel – element en een doen – element. Er zijn dus organisaties die vooral een doel – element in hun doelstelling hebben staan en geen doen – element. Een illustratief voorbeeld. We maken een reis naar Rome. Je kent dat wel. Een peptalk sessie alla ‘tsjakka’.

We moeten aan de slag. Geïnspireerd door de mooie woorden gaan we aan het werk. Ik ga een vliegticket bestellen want houd van luxe reizen. Jij gaat de auto vast wassen want je hebt zin in die mooie rit naar Rome. Een ander gaat haar klapschaatsen pakken want ze denkt dat het weer omslaat om al schaatsend in Rome aan te komen. Enzovoorts enzovoorts. Kortom hele goede bedoelingen maar totaal geen samenhang. Deze doelstelling heeft weinig richting. Iedereen gaat een andere kant op.

Nog meer bedrijven hebben het doen – element in hun doelstelling staan en geen doel – element. Dezelfde ‘tsjakka – sessie’ met dito inspiratie. We gaan een voettocht maken. Iedereen weer lekker opgepept en aan het werk. Jan loopt naar Wurzburg in Duitsland. Daar woont zijn lievelingstante die zulke lekker ‘Kuchen’ bakt. Peter loopt naar huis want waar ‘the home is, is the heart’. Kym loopt naar Santiago de Compostela want dat wilde ze altijd al eens doen. Kortom er is geen gezamelijke eindbestemming. Onderweg roepen we nog dat we zo ‘lekker bezig zijn’ en weten niet wanneer we onze eindbestemming hebben bereikt. We verliezen elkaar uit het oog.

Hoe zit dat bij jou? Bij jouw bedrijf? Een plan heeft kaders en richting nodig door doel en doen denken. Ga je binnenkort keuzes maken? Strategie of windrichting bepalen? Dan kun je met beschrijving van het doel en het doen dus al gaan kiezen. En dat is waar het bij strategie om draait. Keuzes maken en durven kiezen. Succes de komende tijd als je gaat kiezen. En mocht je onverhoopt toch een helpende hand nodig hebben. Bel of mail me maar. In pakweg een paar uurtjes ben je zo weer op weg met richting en de juiste acties.

Groet Alexander.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top