skip to Main Content

Chief Entertainment Officer

Ik vroeg mij af. Waartoe is management nodig? Recent heb ik een opdracht mogen doen bij een maatschappelijk dienstverlenend bedrijf. Jeugdzorg en wmo. Kortweg de zorg. Althans een substantieel deel van de zorg in Nederland. Daar hoorde ik vaak. De overhead is te hoog. Te veel managementlagen. Een term die ik vroeger eens gehoord heb. ‘Chief’s no Indians’. Met andere woorden te veel baasjes. Ik geloof zeker dat het anders kan. Daar gaat deze blog niet over.

Als je met een stel vrienden bent. Je hebt een plan om iets doen. Dan heb je toch ook geen hiërarchie of manager nodig. Tsja zul jij denken. Dat is wat anders. Weet ik zonet nog niet. Of is het zo dat jij en je vrienden dan jullie individuele natuurlijke rollen pakken. Je kent dat wel. De aangever en gezellige druktemaker. De organisator. De pusher die zorgt dat jullie echt dat evenement gaan doen. De creatieveling etc. Toch denk ik nu. Hm mm….

In een bedrijf of organisatie zijn kaders nodig. Doel en doen. Iemand die aangeeft wat het doel is. En de uitvoering. Hoe ga je het doen? De uitvoering is vaak weerbarstiger dan het plan. Noem het grillig. Omdat je van alles tegenkomt. Maar hoe zit dat dan met mensen die de richting aangeven. De leiders. Of het management. Soms kom ik het tegen. ‘Die daar van het management hebben weer wat bedacht.’ Oef denk ik dan. Zeker als je een uitdagende beslissing hebt genomen. Terug naar jouw vriendenclub en team. Van de voetbal. Stad, dorp of middelbare school. Maakt niet uit. De gangmaker met zijn of haar ideetjes. En de organisator. Laten we zeggen de Chief Entertainment Officer. Mmm… echt? CEO het hoofd van het entertainment binnen een bedrijf. Hahahaha… da’s plezant. Kan het zo zijn dat de algemene baas, de CEO dus zorgt voor het entertainment binnen het bedrijf? Best een aardige variant. En daarmede zorgt hij/zij dus met zijn of haar management dat het ‘feestje’ echt in gang wordt gezet. ‘Iet giet oan’ zeggen ze dan op een koude februari dag in Friesland.

Kort en goed. Ik loop nu even mee in leven en werk. Per saldo ben ik keer op keer weer verrast. Dienend leiderschap is functioneel en effectief. Of je nu in de zorg zit danwel een bouwonderneming runt. Zelfs een gemeentesecretaris runt en leidt oftewel entertaint het gemeentehuis. Als manager. Sorry voor dat rot woord waarvan velen acuut jeuk krijgen. Ik roep alle leiders op om ruimte te geven opdat jouw mensen met al hun talenten datgene kunnen doen waar ze blij van worden. Prestatie met plezier. Alsof ze geëntertaind worden. En ja. Jij wordt er ook blij van. Omdat het rendeert op je ‘hardere’ doelen. En matcht met je ‘zachtere’.

Wees een Chief Entertainment Officer. Jij als chief zorgt ervoor dat ieder zijn natuurlijke rol mag en kan pakken. Van krijtlijntjes tot strategisch plan met passende uitvoering. Met passie en resultaat. Veel plezier met jouw evenement. Ik kom graag een keer bij je kijken. Of bel me. Als je nog een teamlid of talent mist. Een verre professionele ‘vriend’ kan andere inzichten geven.

Hartelijke groeten Alex.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top