skip to Main Content

Ubuntu

Toewijding in geven en nemen. Het gaat om vrijheid, autonomie en verbinden. Dit zijn onderwerpen waar we in het moderne bedrijfsleven nauwelijks over spreken. Waarschijnlijk niet. Het ligt niet aan de oppervlakte. Is geen KPI in de brood – en noodzakelijke aansturing van het bedrijf, de organisatie en mensen. Het deel dat volgens de metafoor van de ijsberg zich onder water bevindt. Je weet wel 1/8 boven water. Het overgrote deel onder water. Verborgen. Niet zichtbaar. Wel voelbaar.

De Ubuntu is een humanistische filosofie die voortkomt uit Sub Saharisch Afrika. Het is een traditioneel Afrikaans concept. Ubuntu betekent één zijn, menselijk tegenover de ander, ik ben omdat wij zijn en menselijk worden door anderen.

Mijn idee. Misschien het moment om te gaan snorkelen. Je weet wel. Wat je recent nog op vakantie hebt gedaan. Even onder water kijken. Wat zit daar nu eigenlijk? Bij jezelf en de ander. Als je een team of bedrijf dient aan te sturen is het handig hulpmiddel. Wat kom ik tegen? Welke bodem schatten bevinden zich daar? Heb je goed zicht op wie de ander nu is en wat hem / haar drijft. De innerlijke drijfveren. In een mooie wandeling met een directeur van een gaaf bedrijf in de aannemerij kwam dat snel boven ‘drijven’. Waar doe ik het allemaal voor? Misschien binnenkort een goed gesprek met mijn aandeelhouders gaf hij aan. Zelfs op dit niveau in organisaties speelt het. Waarom? Omdat we allemaal ‘gewoon’ mens zijn. Uiteindelijk hetzelfde belang hebben. In onszelf en met de ander. Want jij bent ik. Ik ben jij!

Er zijn voor mij grote zielen als Nelson Mandela en Aartsbisschop Desmond Tutu die deze filosofie uitdroegen en in praktijk brachten. Waarbij zij beiden leidinggaven. Nelson aan een heel land. Desmond aan een kerkelijke organisatie. Ter inspiratie wil ik graag de woorden van Desmond citeren:“Iemand met Ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.”

Kortom leiderschap start bij zelfleiderschap. Zo kort voor het weekend wens ik jou veel snorkel plezier. Hartelijke groeten Alexander blub blub blub…….

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top