skip to Main Content

Hoeveel ondernemers heb jij ‘in dienst’?

Wat betekent ondernemen überhaupt. Ondernemen volgens wikipedia: een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst.

Hier moet ik even op kauwen….. Is het niet zo dat ieder werkend mens zich ten doel stelt inkomen te verschaffen door een combinatie van arbeid, kapitaal en kennis? En daarmede wat ik noem de zogenaamde ‘Ik – BV’ leiden of in stand houden. Of het doel wordt gehaald en de onderneming ‘winst’ draait is ook hier de vraag. Kortom wat maakt nu dat iemand een ondernemer is?

Eerlijk gezegd wil ik het bovenstaande benutten om iets tegen jou aan te houden. Even samen van gedachten wisselen. De afgelopen maanden heb ik bij verschillende type bedrijven opdrachten uitgevoerd in mijn rol als ondernemerscoach. Daarin zijn mij een aantal zaken opgevallen. In eerste instantie gingen nagenoeg alle opdrachten over het maken van keuzes naar de toekomst. Windrichting bepalen. Situatie in kaart brengen. Van daaruit koers zetten. Wat is je doel en hoe ga je dat doen? Dat is niet zo verrassend gezien mijn rol en dienstverlening.

Wat ik wel opvallend vond en vind, is dat bij alle opdrachten er een tekort schijnt (en uiteindelijk blijkt te zijn) in wat ik ondernemerschap noem. Recent mocht ik op de koffie bij een fantastisch mooi bedrijf. Super georganiseerd. Top vijf ranking in Nederland binnen haar branche. Financieel volledig zelfstandig(!). Het bedrijf kan een exponentiële schaalsprong maken gezien haar internationale marktpositie. Echter het komt er niet helemaal uit. Het bedrijf kan haar omzet verdubbelen. Te weinig ondernemers DNA zoals ik dat zelf benoem. Wat is dat dan bedenk ik mijzelf nu? Ondernemers DNA? Gedachten en woorden als eigenaarschap, discipline, (dienend) leiderschap, gretigheid, creativiteit, moed, toewijding, veerkracht, pro – actief werken en denken, integraal bezig zijn ipv monodisciplinair, zeg maar niet alleen je eigen straatje of functie maar het geheel overzien. En daar naar handelen. Precies! Dat is ondernemen.

Hoe zit dat bij jouw bedrijf? Herken je dit? Een klant van mij, die zich in een vergelijkbaar proces bevindt, zei tegen mij; ‘Alex ik ken geen directeur van een Nederlands bedrijf die dit soort zaken allemaal zelf moet uitvoeren’. Hier kwam echt een stuk frustratie naar boven. Op dat moment heb ik hem niet geconfronteerd. Soms is het goed om die frustatie flink ‘uit te braken’. Dat geeft weer lucht hahaha.

Voor nu wil ik er wel op reageren. Wat is jouw eigen aandeel in dit alles als ondernemer? Wellicht heb jij jouw mensen ‘verwendt’ en geleerd door de loop van de jaren dat jij het wel oplost als het moet. Daarmede houdt je zeker de ‘kopgroep’ van je bedrijf in hun comfort. Geen noodzaak dus tot veranderen. Of om aan – en door te pakken. Tsja en wat dan? Bij een groei of schaalsprong van je bedrijf kom je dan keihard tot de waarheid dat je met deze mensen niet ‘de oorlog’ in kunt. Men heeft niet het karakter en/of de competenties om daarin voorop te lopen. Precies! BAM! Ondernemerschap – eigenaarschap – leiderschap tonen en je team motiveren en gericht aanjagen……. De turbo aanzetten.

In tegenstelling tot die welbekende uitspraak wens ik jou vooral veel ondernemers toe in jouw bedrijf. Indien wenselijk, nodig of wellicht zelfs noodzakelijk, bel me maar. Zonder enige verplichting kom ik een paar uur langs. Dan gaan we ondernemen. Daag mij maar uit. Dan scherpen we samen onze vaardigheden aan elkaar. En weet je wat? Ik vermoed dat jij en ik daar veel energie van krijgen. ONDERNEMEN het mooiste op deze wereld na de mensen die jij en ik lief hebben. Ik wens je veel ondernemerschap en geest voor de komende week. Weekendgroet Alexander.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top