skip to Main Content

Praatpaal als professionele ‘vriend’

Ja ik weet het. De ANWB heeft de praatpalen net in de ban gedaan! In een soort van introspectieve ‘bui’ enige weken terug op een warme donderdag namiddag. Beetje aan het mijmeren. Ik noem mijzelf ondernemerscoach. Klinkt ‘chic’ zegt mijn Limburgse vriend Eric.

De hele wereld is tegenwoordig coach. Mmm… zo lijkt het als ik rondkijk op LinkedIn of op feestjes kom. Regelmatig lees ik over coaching in combinatie met geluk op de werkvloer. Men noemt zichzelf dan happiness officer. Als van origine marketeer vind ik dat goed gevonden. Maar dekt de vlag de lading? Waar dient het toe? Diezelfde vraag stel ik mijzelf!

Elke onderneming heeft een hart. Een ziel. Het bedrijf is ontstaan vanuit idealen en inspiratie. Kortom de onderneming leeft vanuit die inspiratiebron. In de loop van de tijd slaat de bron soms dicht. Doordat er sprake is van vooroordelen, wetten, regels, aandeelhoudersbelangen en meer van dergelijke zaken. De vragen die dan bij mij opkomen. Wie ben je en wat wil je? Wat is je verlangen? Wat wil je met en voor anderen doen? Het gaat om bezieling. Organisaties zijn geen machines. Je kunt ze niet in stukjes knippen. Kortom een bedrijf heeft een ziel. Dat ben jij en je mensen! Ooit ben jij gestart vanuit een idee. Misschien wel een droom. Met passie en inzet ben je aan de slag gegaan. In de loop van de tijd zijn de hardere factoren als strategie, kosten, systemen, technologie, kpi’s het doel geworden. Terwijl het middelen zijn. Middelen om te komen tot het doel. In die volgorde. Niet andersom.

Er is niks mis met rendementsdenken. Dosering is wel van belang. Te veel aandacht leidt tot verslaving. Te weinig aandacht verarmt. Het draait om evenwicht. In de oorspronkelijk tegengestelde krachten of principes. In Chinese begrippen noemt men dit mooi Yin en Yang. Hard en zacht. Winst en bezieling. Materieel en immaterieel. Droom en resultaat. Samen stil staan bij datgene wat jou en je organisatie drijft. Want zingeving en zakelijkheid horen onlosmakelijk bij elkaar. Soms is het fijn als er iemand is die even met je meeloopt. Dat is wat ik doe. Een praatpaal als professionele ‘vriend’. Even stilstaan om bezield weer verder gaan.

Hartelijke groeten Alexander.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Back To Top