Toolbox 2017-03-20T16:12:06+01:00

Management tools, maar dan praktisch

Als ondernemer wil je daadwerkelijk verbeteringen in gang zetten. Daarom vind je in mijn gereedschapskist geen hoogdravende filosofieën over strategie en fancy managementtools – al gebruik ik ze wel! Het gaat erom hoe je de vertaalslag maakt naar je bedrijf. Daarom is de toolbox van Friluft verre van ‘standaard’.

Overigens is deze toolbox geen à la carte menu. Jouw bedrijf is uniek, dus ook de aanpak die we samen kiezen!

Benieuwd wat deze aanpak je brengt? In een paar uur maken we samen veel helder!

NEEM CONTACT OP

Situatieschets

Waar sta je als ondernemer?

We kijken naar je bedrijf, het resultaat, je team, jijzelf als ondernemer, strategie, de tactiek en de uitvoering. Vervolgens brengen we de omgeving van je bedrijf in kaart. Van daaruit heb je helder zicht op waar je nu staat. Doorgaans kunnen we dit snel in beeld brengen. Dus geen lange verhalen of onderzoeken. Noem het een kickstart.

Koers zetten

Wat is je strategie?

Veel ondernemers zijn doeners. Vergeten nog weleens waar ze naar op weg zijn. Wij checken samen de koers. Om te beginnen ben ik benieuwd waar de wind vandaan komt. In jouw markt, maar ook binnen je bedrijf. Dan gaan we aan de slag. Keuzes in beeld krijgen – en maken. Dat is je strategische koers, waarbij je buikgevoel net zo belangrijk is als de kwantitatieve feiten.

‘Game – plan’

Marktactieplan op een A4’tje

Minder is meer! Maar hoe focus je op de zaken die er echt toe doen? Samen met jou en eventueel leden van je team brengen we kwalitatieve en kwantitatieve doelen in beeld. Daarin kijken we naar hoe jij mensen, middelen en materialen wilt inzetten. En niet te vergeten: de monitorfunctie om de koers te houden in de uitvoering. En dit alles op één desnoods twee A4’tjes.

Peptalk | briefing

Alle neuzen de goede kant op

De menselijke factor geeft de doorslag om van plan naar uitvoering te komen. Veel plannen slagen maar half of mislukken zelfs. Omdat ze simpelweg niet duidelijk zijn, of te weinig draagkracht hebben binnen het team. In een aantal korte sessies – die je mensen zelf kunnen uitvoeren – gaan we aan de slag. Kennis delen. Aandacht voor elkaars drijfveren en kwaliteiten, waardoor vertrouwen kan groeien. Dat leidt zichtbaar tot resultaat.

Keeperswissel

Nieuwe opstelling, nieuwe impuls

Weet je nog, die onnavolgbare keeperswissel van coach Louis van Gaal en Oranje, vlak voor de strafschoppenserie tegen Costa Rica? Zo’n slimme zet kan ook jouw bedrijf zomaar de halve finale opleveren. We brengen eerst goed in kaart op welke posities je teamleden spelen. Maar vooral welke talenten en kwaliteiten zij toevoegen – en op welke posities die nog beter tot hun recht komen. Het is vaak verbluffend hoeveel verschil dat kan maken.

Eendaagse voetreis

Het hoofd leeg maken voor iets nieuws

Soms stroomt het even niet. Bij jezelf, of bij je medewerkers. Dan is het tijd voor een 1-daagse voetreis. Samen trekken we de natuur in. Het doel is dat jij even afstand neemt. Een luchtje scheppen om weer ruimte krijgen. Of zoals ik dat zeg: fri-luft. Uiteraard wil je als ondernemer bewust met je tijd omgaan. Dan knippen wij de voetreis in twee delen van een paar uur. Vind je dat nog te lang? Dan heb je deze voetreis hard nodig! Dat kan uiteraard ook met een of meer van jouw teamleden.

Coach voor ondernemers

Individueel weerbericht

Waar sta jij? En je mensen?

Dit is een prima manier om zaken helder te krijgen voor jou als ondernemer en je medewerkers. Met een eenvoudig 1 op 1 gesprek brengen we constructief in beeld wat er speelt en hoe iemand in zijn of haar rol staat. Even stilstaan om daarna met nieuwe energie verder te gaan.

Tactiek

Evalueren en aanscherpen

De keuze van de tactiek bepaalt of en hoe je je doelen bereikt. Met je producten of diensten vul je een behoefte in voor jouw markt en klanten. Hoe zit het met de positionering daarvan? Hoe gaat het? Zit je bij de juiste doelgroep aan tafel? Met een zeer eenvoudig instrument bekijken we de status per product/marktcombinatie. Van daaruit kunnen we de tactiek of strategie aanscherpen.